Henri Sigfridsson | piano

Henri Sigfridsson on suomalainen pianisti, jonka urakehitys on vienyt vahvasti mm. Keski-Euroopan ja Aasian konserttilavoille. Hän on esiintynyt Wienin Musikvereinissa, Wienin Konzerthausissa, Berliinin filharmoniassa, Berliinin Konzerthausissa, Leipzigin Gewandhausissa, Münchenin filharmoniassa, Herkules-salissa ja Prinzregententheaterissa; Zürichin Tonhallessa, Pietarin filharmoniassa, Kölnin filharmoniassa, Amsterdamin Concertgebouw:ssa, Brysselin Palais des Beaux Arts:issa, Pariisin Chatelet:ssa, Madridin Auditorio Nacional:issa, Milanon Sala Verdissä, Tokion Bunka Kaikan:issa, Kyoton ja Osakan konserttitaloissa ja Shanghain, Nanjingin, Hanzhoun ja Suzhoun konserttitaloissa. Amerikassa Sigfridssonia on kuultu New Yorkissa, Ravinia festivaalilla Chicagossa ja Washingtonin Kennedy Centerissä. Lisäksi hän on esiintynyt lähes kaikilla Euroopan tärkeimmillä musiikkijuhlilla (mm. Salzburg, Luzern, Varsova, Gstaad, Prades Casals).

Sigfridsson on esiintynyt monen merkittävän eurooppalaisen orkesterin solistina, kuten esimerkiksi Zürich Tonhalle Orchestra, Musikkollegium Winterthur, Wienin RSO, Pietarin Filharmonikot, MDR Orchestra Leipzig, Berliinin Konzerthaus -orkesteri, Belgradin Filharmonikot, Orchestre National de Lille, Weimarer Staatskapelle, Münchenin sinfoniaorkesteri, Camerata Academica Salzburg ja Stuttgart Chamber Orchestra. Turkissa hän on esiintynyt Izmirin ja Istanbulin sinfoniaorkesteriden solistina, Koreassa Wonjun ja Bucheonin filharmomoikkojen solistina. Vietnamissa häntä on kuultu Hanoin filharmonikkojen solistina. Hän  on työskennellyt mm. seuraavien kapellimestarien kanssa:  Vladimir Ashkenazy, Georg Alexander Albrecht, Alexander Lazarew, Andris Nelsons, Juraj Valcuha, Tugan Sokhiev, Andreas Delfs, Susanna Mälkki, Eva Ollikainen, Anna-Maria Helsing, Jukka-Pekka Saraste, Leif Segerstam, Okko Kamu, Sakari Oramo, Osmo Vänskä, John Storgårds, Hannu Lintu, Ari Rasilainen, Daniel Raiskin, Lawrence Foster, Dennis Russel Davies, Heinrich Schiff, Christoph Poppen, Kazimierz Kord, Jerzy Semkow, Neville Marriner, Junichi Hirokami, Tetsuji Honna, Young-Min Park, Dorian Wilson ja Charles Olivieri-Munroe.

Henri Sigfridssonin merkittävin kilpailumenestys oli ensimmäinen palkinto joulukuussa 2005 pidetyssä Bonnin Beethoven-kilpailussa, jossa hän sai myös yleisöpalkinnon ja palkinnon parhaasta kamarimusiikkiesityksestä. Vuonna 2004 hän sijoittui toiseksi Maria Callas Grand Prix -kilpailussa Ateenassa. Sigfridssonin muusta kilpailumenestyksestä mainittakoon ensimmäinen palkinto Weimarin kansainvälisessä Franz Liszt -pianokilpailussa 1994 ja Pohjoismaisessa solistikilpailussa 1995 sekä toinen sija ja yleisöpalkinto arvostetussa Géza Anda -kilpailussa Zürichissä kesällä 2000. Vuonna 1996 Sigfridsson oli Finland Festivalsin vuoden nuori taiteilija ja Dortmundin Mozart-seura valitsi hänet vuoden taiteilijaksi kaudelle 2001-02.

Sigfridssonin kamarimusiikkipartnereista mainittakoon Gidon Kremer, Ivry Gitlis, Patricia Kopachinskaya, Misha Maisky, Alexander Rudin, Sol Gabetta, Boris Pergamenchikow, Johannes Moser, Hansjörg Schellenberg, Milan Turkovic,  ja Michel Lethiec.

Henri Sigfridsson opiskeli pianonsoittoa Turun konservatoriossa Sävy Nordgrénin johdolla vuodesta 1985 lähtien ja jatkoi opintojaan 1989 Sibelius-Akatemiassa Erik T. Tawaststjernan oppilaana. Vuodesta 1995 lähtien Sigfridsson opiskeli Kölnin musiikkikorkeakoulussa professori Pavel Gililovin oppilaana ja vuosina 1995-97 Weimarin musiikkikorkeakoulussa Lazar Bermanin johdolla.

Solistiuransa ohella Sigfridsson on toiminut Turussa vuodesta 1993 Wäinö Aaltosen Museon konserttisarjan taiteellisena johtajana ja 2013-2017 Korsholman musiikkijuhlien taiteellisena johtajana.

Henri Sigfridsson toimii pianonsoiton professorina maineikkaassa Folkwang-yliopistossa Essenissä vuodesta 2011. Hän oli Berliinin Hanns Eisler musiikkikorkeakoulun vierailevana professorina 2010-2012 ja 2008-2009 myös vierailevana professorina Grazin taideyliopistossa Itävallassa. Sigfridsson pitää mestarikursseja säännöllisesti monissa musiikkikorkeakouluissa Japanissa ja Koreassa.

Viime vuosina Sigfridsson  on opiskellut orkesterinjohtoa yksityisesti Volker Schmidt-Gertenbachin johdolla ja Jorma Panulan ja Atso Almilan mestarikursseilla. Hän on johtanut mm. Vaasan kaupunginorkesteria, Kuopion kaupunginorkesteria, Berliner Camerata -orkesteria, Wonjun filharmonista orkesteria Koreassa, Toyookan festivaaliorkesteria Japanissa sekä Slovak Sinfoniettaa.