Joël Marosi⎢sello

Sveitsiläinen sellisti Joël Marosi on opiskellut Nancy Chumachencon johdolla Zürichissä, Heinrich Schiffin johdolla Baselissa, Claus Kanngiesserin johdolla Kölnissä ja Arto Noraksen johdolla Sibelius-Akatemiassa Helsingissä. Vuonna 1996 hän valmistui solistiksi ja kamarimuusikoksi erinomaisin arvosanoin. Marosi on osallistunut mestarikursseille, joita ovat vetäneet muun muassa Janos Starker, Yo Yo Ma, Harvey Shapiro, David Geringas ja Ralph Kirschbaum. Hän on saavuttanut lukuisia palkintoja kilpailuista sekä kansallisesti että kansainvälisesti, kuten Lausanne 1991, Berliinin Mendelssohn-kilpailu 1992 ja Osaka 1996.

Joel Marosi toimii säännöllisesti soolosellistinä Camerata Bernissä ja Camerata Salzburgissa. Hän on toiminut vierailevana soolosellistinä monissa orkestereissa, kuten DSO Berliinissä ja Luzernin sinfoniaorkesterissa. Vuosina 2000–2003 hän oli soolosellistinä Baselin sinfoniaorkesterissa ja vuodesta 2005 lähtien Lausannen kamariorkesterissa. Vuodesta 2019 alkaen Marosi on toiminut myös Verbier Festivalin kamariorkesterin soolosellistinä.

Solistina Joel Marosi on esiintynyt useiden orkestereiden kanssa, kuten Lausannen kamariorkesteri, Prahan kamariorkesteri, Göttingenin sinfoniaorkesteri, Hannoverin orkesteriyhdistys, Musikkollegium Winterthur ja Ateenan valtion sinfoniaorkesteri. Hän on työskennellyt kapellimestareiden, kuten Ton Koopmanin, Heinrich Schiffin, Christoph Muellerin, Christian Zachariaksen, Hannu Linnun, Thomas Zehetmairin, Mario Venzagon ja Loukas Karytinosin kanssa.

Joel Marosi on omistautunut kamarimuusikko ja on esiintynyt monien tunnettujen muusikoiden, kuten Gabor Takacsin, Ursula Holligerin, Jürg Dählerin, Irene Abrigon, Dimitri Ashkenazyn, Ilya Gringoltsin, Davide Bandierin, Li Wei Qinin, Isabelle van Keulenin, Renaud Capuçonin, James Ehnesin ja Pablo Sainz-Villegasin kanssa. Hän on yksi Zürich Piano Trion perustajajäsenistä. Trio piti debyyttikonsertin Isaak Sternin kutsusta Carnegie Hallissa vuonna 1997 ja on sittemmin saavuttanut kansainvälisen uran. Vuosina 2018–2023 Marosi liittyi Swiss Piano Trioon, joka on yli 20 vuoden aikana rakentanut kansainvälisen uran.

Joel Marosi on tehnyt laajalti levytyksiä Clavesille, Auditeelle, Harmonia Mundille, Warner Music Korealle ja Prospero Classicalille. Hänen viimeisin levytyksensä on albumi, joka sisältää Fanny ja Felix Mendelssohnin kaikki sellolle ja pianolle sävelletyt teokset yhdessä pianisti Esther Walkerin kanssa. Albumi tuotettiin vuonna 2021 First Hand Recordsin toimesta Lontoossa ja se on saanut kansainvälistä kiitosta kriitikoilta.

Joel Marosi pitää säännöllisesti mestarikursseja Euroopassa ja Aasiassa ja toimi kamarimusiikin väliaikaisena professorina Geneven-Neuchatelin musiikkiakatemiassa vuosina 2019–2021. Vuonna 2023 hän aloitti uuden yhteistyön Underground Youth Orchestran kanssa Ateenassa, johon kuuluu säännöllisiä mestarikursseja ja valmennusprojekteja. Samana vuonna Joel Marosi nimitettiin sellonsoiton professoriksi Luzernin musiikkiyliopistoon.